Marraskuun puoliväli: suppiloita, torvia ja videotervehdys metsästä

Kuten otsikko jo kertoo, metsät pullistelevat edelleen sieniä ja tänään 16.11. ilmaantui aurinko ainakin osittain näkyviin pitkän sumuisuuden ja pimeyden jälkeen ja metsäänhän sitä, mitäs muutakaan.

Outo valoilmiö harmaiden päivien jälkeen 16.11.18

Suppilovahveroita oli todella paljon. Tutkimusten mukaan suomalaisista metsäsienistä juuri suppiloissa on eniten D-vitamiinia. Ne sisältävät myös erityisen paljon kaliumia ja rautaa ja sopivat hienosti kuivattavaksi. Sienten kuivaaminen yleensäkin säilyttää parhaiten niiden maku- ja ravintoarvot. Näin muuten juuri eilen mainoksen kuivatuista suppiloista muistaakseni lasipurkissa, hinta oli todella suolainen!

Onnekseni satuin seuraavaksi mustatorvisieniapajalle! Ei meinannut nämä ihanuudet ollenkaan tänä vuonna nousta pintaan, kun lämpöä riitti niin pitkälle alkusyksyyn ja turhan kuivaakin oli. Mutta nyt:

Jalkaosa kannattaa leikata jo metsässä pois, siinä on hiukan epämiellyttävä maan maku, joten turha sitä on kiikuttaa kotiin. Yläosa sen sijaan on yhtä autuutta maultaan! Torvet ja suppilot sisältävät aikamoisia määriä beetaglukaanikuitua – siis sitä samaa kuin kaurassa! Jotenkin oudolta tuntuva ajatus. Beetaglukaani auttaa ruoansulatusta, tasoittaa verensokerin heilahteluja ja alentaa veren kolesterolipitoisuutta. Ei mikään pikkujuttu siis!

Seuraavana vuorossa oli orakkaat, joissa muuten niissäkin on korkea beetaglukaanipitoisuus:

Vaaleaorakas, hieno herkku

Orakaskin sopii kuivattavaksi, mutta onnistuu säilöntä pakastamallakin. Tässä kuva lopullisesta saaliista, johon loppumatkasta vielä tuli muutama kanttarelli:

Vasemmassa alakulmassa jotain, mikä ei oikein metsään kuuluisi.

Joskus (onneksi harvoin täällä saarella) löytyy metsästä ihmisen jättämiä jälkiä. Ihmettelen, miten joku jaksaa kantaa metsään saakka juomatölkin, joka sitten osoittautuu aivan liian painavaksi tyhjänä!

Lopuksi vielä se videotervehdys metsästä, toivottavasti saat selvän esim. orakkaan pikkuisista ’piikeistä’, koska ne toimivat hyvin lajin tunnistuksena. Jollet tästä halua latailla videota, näet sen myös ITUAShopin Facebook-päivityksenä. Hyvää viikonloppua ja syksyä kaikille lukijoille!

Rymättylän metsässä

Tiina
Olen pitkän linjan kielikoulu- ja käännöstoimistoyrittäjä (Kielikumppani), joka jossain vaiheessa hurahti puutarhailuun ja viljelyyn. Uusi hurahdus oli luomuviljelyyn liittyvä bokashimenetelmä, jonka avulla omat biojätteet muuttuvat nopeasti eläväksi, voimakkaaksi mullaksi. Bokashointi johti pian siihen, että piti Turun Logomon toimistoon saada pikkuruinen ITUAShop, jossa on tarjolla kaikenlaista, missä on ITUA kotiin ja puutarhaan. Logomon Konttorissa toimin myös bokashineuvojana. Tulemme järjestämään myös erilaisia minikoulutuksia liittyen viljelyyn, bokashiin ja yleisemminkin fermentointiin.

Tämä verkkokauppa on vain esittelyä varten — tilauksia ei käsitellä. Piilota tämä ilmoitus