BOKASHIN ABC

Mitä on bokashi? Tämän kysymyksen olen kuullut aika monesti viimeisen parin vuoden aikana ja joka kerta saan hurjan intoa-piukassa-selitys -kohtauksen, kun joku sen esittää. Jospa nyt tähän yrittäisin ihan rauhallisesti menetelmän selittää, onhan kyseessä japanilainen tapa hoitaa biojätteet. Ja japanilaiset jos ketkä ovat rauhallista porukkaa!

Bokashi kehitettiin jo 70-luvulla vaihtoehdoksi kemialliseen lannoitukseen perustuvalle viljelylle. Se perustuu kasvualustan mikrobistoon, joka vaikuttaa ratkaisevasti kasvien kasvuun. Kun mikrobeista tehdään tietynlainen seos, se hajottaa tehokkaasti eloperäistä ainesta. Japanilaisen professorin kehittämä mikrobiseos sisältää maitohappobakteereita, hiivaa ja fototrooppisia bakteereita. Kaupallisena tuotteena tämä seos, joka on imeytetty leserouheeseen, tuli markkinoille 1982. On melkoisen kummallista, miten kauan metodin Suomeen rantautuminen on kestänyt.  Itse törmäsin bokashiin ruotsalaisten viljelijöiden bloggauksissa ja podcasteissa. Kesti jonkun aikaa ennen kuin sain tarpeeksi tietoa täällä Suomessa asioista. Varsinkin kun en sitten millään olisi halunnut Facebookia käyttää! Annoin bokashin vuoksi periksi. Onneksi, sieltähän löytyi aivan mahtava parviälyä hyväkseen käyttävä, iloinen Bokashi Suomi -ryhmä, joka auttaa aina, jos meinaa usko tai osaaminen loppua. Kun ryhmän jäseneksi sitten vihdoin liityin, sai alkunsa aivan uusi vaihe tämän huushollin viljelyelämässä. Alkoi armoton biojätteiden kerääminen, pienestä taloudesta kun on kyse. Ensimmäiset pari viikkoa mies sai syödäkseen päivittäin uunivihanneksia ja banaaniakin tuli naposteltua normaalia enemmän. Jopa iäkkään naapurin keittiöjätteet valjastettiin kasvimaamme maanparannushommiin. Ne muuten tulevat nykyään rollaattorilla postilaatikolle, josta tämä bokashitäti ne sitten noutaa. Olen Bokashi Suomi -ryhmässä törmännyt niihinkin, jotka hienovaraista (tai joskus selkeää diktaattorimaista) biokeräilyä/dyykkausta harrastavat työpaikallaan tai ihan päivänvalossa kadulla. Kaikki keinot on sallittuja sodassa ja bokashissa, kuten jo vanha sanonta kuuluu.

Asiaan siis!  Mitä on bokashi? Yritän tehdä asiasta tässä mahdollisimman yksinkertaisen, koska kun itse aloitin, oli koko juttu jotenkin niin kovasti monimutkaisen oloinen. Tosiasia kuitenkin on, että bokashia yksinkertaisempaa maanparannusmenetelmää ei ole!

Tässä piirretty kuvasarja asiasta, sitten tarkempi selitys:

Pilko biojätteet pieniksi, haarukkapala on käypä koko. Kerää päivän mittaan tulevat biot valitsemaasi astiaan, jota pidät tiskipöydällä tai sen alla. Itse käytän pilkkomiseen saksia, mutta teet homman kuten parhaaksi näet.

Kippaa kerran päivässä tai joka toinen päivä kerätyt biot bokashiämpäriin, tiivistä massa hyvin, jotta biojen väliin jää mahdollisimman vähän ilmaa ja ripottele rouhetta päälle, noin rkl per litra pilkottua jätettä. Näin siis , jos käytät kuvan kuivaa rouhetta (Multikraft). Kahden kilon pussi kahden hengen taloudessa voi riittää jopa vuodeksi.

Bokashi on anaerobinen eli hapeton menetelmä. Siksi ämpäri avataan korkeintaan kerran päivässä, lisätään biot sekä rouhe, suljetaan ja ilmat suhautetaan kannen yhdestä reunasta ulos. Kun ämpärissä ei aluksi ole paljon tavaraa, sinne jää tietysti aina jonkun verran ilmaa. Siksi sitä kannattaa aina silloin tällöin suhautella. Pidä toista kämmentä kevyesti kannen keskiosan päälle ja raota pikaisesti kannen kulmasta. Yleensä kuuluu pieni suhaus.

Osa meistä bokashoijista käyttää rouheen sijaan EM Active -mikrobiliuosta ja/tai EM-aktivoitua biohiiltä, jotka ovat mahtavia tuotteita molemmat!. Sanoisin kuitenkin, että aloittelijan kannattaa ensin käyttää rouhetta ja kun prosessi tulee tutuksi, voi aloittaa erilaiset kokeilut. Koska pahoja hajuja ei pitäisi prosessissa syntyä, kosteustasapaino on tärkeä juttu onnistumisen kannalta. Rouheella aloittelija pääsee varmimmin oikeaan lopputulokseen.

Uuden ämpärin kanssa yleensä noin parin viikon päästä alkaa muodostua nestettä, joka valutetaan hanasta ulos ja ta-daa! Siinä sinulla on mahtava lannoite, jolla kukitat jopa orkideat uudelleen. Kannattaa tosin muistaa, että kyseessä on hurjan voimakas litku, vain 1 tl litraan vettä riittää lannoitteeksi kasveille.

Täytä ämpäri piripintaan. Kun ämpäri on aivan täynnä, kansi pidetään kiinni 2-3 viikkoa, suhautat vain ilmat pois sen jälkeen, kun olet valuttanut nestettä. Tämän voit tehdä 3-5 päivän välein tai aina kun tarvitset lannoitetta. Näiden viikkojen aikana biot fermentoituvat. Sinä tietysti aloitat vauhdikkaasti uuden ämpärin täyttämisen.

Kun massa on hyvin fermentoitunut, se kipataan suoraan maahan kuoppaan tai vaihtoehtoisesti saaviin, nimeltä mainitsemattomiin sähkönsinisiin muovisäkkeihin, ruukkuihin jne. Pohjalle vanhaa multaa, massa mukaan ja hyvä sekoitus vanhan/käytetyn mullan kanssa ja hajukanneksi kasaat vielä paksuhkon kerroksen vanhaa multaa. Tässä vaiheessa multautuminen vaatii happea eli massaa ei pidä laittaa tiiviiseen laatikkoon. Lämpiminä vuodenaikoina ei tarvitse odotella kuin 10-14 päivää ja lopputuloksena saat elävää, hyvin ravinteikasta multaa, joka kuhisee mahtavia matosia. Talvella multautuminen saattaa pysähtyä, mutta ei hätää: prosessi jatkuu välittömästi, kun kevätaurinko alkaa lämmittää maata.

Tästä yllä olevasta multautumisvaiheesta käytetään usein nimitystä multatehdas, ja ihmisiä tuntuu kovasti hirvittävän tämä operaatio, erityisesti talvella. Turhaan! ITUAssa käy rouhe- ja EM-ostoksilla jopa parvekkeella bokashoivia, joten asiat järjestyvät kyllä askel kerrallaan, kunhan vain uskaltaa aloittaa prosessin.

Yksinkertaisimmillaan voisin sanoa, että bokashointi onnistuu, kunhan muistaa pilkkoa biot pieneksi, pitää kannen tiukasti kiinni ja lisätä oikean määrän rouhetta. On tietysti paljon pikkuasioita, jotka selviävät bokashoivalle prosessin aikana.

Bokashoida voi kesäaikaan myös esim. rikkaruohoja. Melassin ja EM Active -liuoksen kanssa voi tehdä aivan mahtavan tuoksuista nokkoskäytettä, jonka veroista kastelulannoitetta saa hakea! Nämä ja monet muut hienot jutut ovat kuitenkin vasta  seuraava askel bokashia mietiskelevälle, nyt kannattaa ottaa se aivan ensimmäinen ja tehdä ekoteko: aloittaa päästötön, hauska biojätteiden bokashointi! Ja se lopputulos: mahtavat, terveet sadot kasvimaalta ja upeasti kukkivat puut, pensaat ja kukat. Eikä enää sitä iänikuista uusien multapussien rahtaamista kotiin!

 

Tuntuuko vieläkin hankalalta? Jos haluat varmistella onnistumisen ja tuntuu että tarvitset lisätietoa ja -apua, ilmoitat vain asiasta minulle. Järjestän parituntisia bokashikursseja Logomon Konttorissa aina kun on koossa vähintään 3 ilmoittautunutta. Käytännönläheisyys on taattu, on nimittäin OBM-kurssi eli omat biot mukaan! ITUAShopin Facebook-sivuilla ilmoittelen myös näistä kursseista, hinta ei päätä huimaa. Helpointa on tietysti kerätä oma tuleva bokashiryhmänsä ja tulla kimpassa kurssille. Ämpäreitä, rouheita ja kaikenmoisia EM-litkuja löytyy Turussa Logomon Konttorista pikkuruisesta ITUAShopistani. 

Tiina
Olen pitkän linjan kielikoulu- ja käännöstoimistoyrittäjä (Kielikumppani), joka jossain vaiheessa hurahti puutarhailuun ja viljelyyn. Uusi hurahdus oli luomuviljelyyn liittyvä bokashimenetelmä, jonka avulla omat biojätteet muuttuvat nopeasti eläväksi, voimakkaaksi mullaksi. Bokashointi johti pian siihen, että piti Turun Logomon toimistoon saada pikkuruinen ITUAShop, jossa on tarjolla kaikenlaista, missä on ITUA kotiin ja puutarhaan. Logomon Konttorissa toimin myös bokashineuvojana. Tulemme järjestämään myös erilaisia minikoulutuksia liittyen viljelyyn, bokashiin ja yleisemminkin fermentointiin.

Tämä verkkokauppa on vain esittelyä varten — tilauksia ei käsitellä. Piilota tämä ilmoitus